Prihod novega dojenčka

Nesmiselno je pričakovati, da bo naš prvi otrok že ob prihodu domov z odprtimi rokami sprejel bratca ali sestrico. Nekje na poti odraščanja se bosta spoprijateljila, a na začetku definitivno ne bosta prijatelja.

V prvih dneh je dojenček zanj tujec in vsiljivec. Vidi namreč, da mu dojenček krade pozornost staršev in sorodnikov, za katero meni, da pripada le njemu. Nekje po treh mesecih pa mu že lahko razložimo, da je dobro imeti sestro ali bratca.

Kako se pripravimo na prihod dojenčka?

  • Prinesemo darilo: če istočasno z dojenčkom v hišo prinesemo tudi darilce za starejšega otroka, bo otroku ta dan pomenil nekaj posebnega.
  • Kupimo lahko punčko in voziček: če ima otrok možnost, da posnema vlogo mame, bo bolje razumel situacijo.
  • Posvetimo se otroku: če se otroku dovolj posvečamo, bo manj ljubosumen na čas, ki ga preživimo z dojenčkom.
  • Obisk velikega fanta: če pridejo obiskovalci na obisk k starejšemu otroku, se bo še vedno počutil, da je nekaj posebnega.
  • Otrok naj bo prvi: otroku moramo pokazati, da si vzamemo čas zanj in da je včasih tudi prvi. Dojenček bo moral počakati (npr. da otroku preberemo pravljico).

Pomembno pa je, da otroka ne odrivamo od dojenčka in kričimo nanj. Razložiti in pokazati mu moramo, kako ravnati z njim (kako ga pobožati, dvigniti, nahraniti…) in ga spustiti v njegovo bližino. Dojenčku namreč zelo odgovarja otroška družba.

Zapomnite si: »Največ, kar lahko naredite za svojega otroka, je, da rodite še enega otroka.«