Ali uporaba računalnika koristi mojemu otroku?

V obdobju zgodnjega otroštva otrokov razvoj zahteva polno doživetij (igre v vodi, slikanje na papir, dejavnosti na prostem). Računalniki pa otroku teh doživetij ne nudijo v takšni meri.

Primer:

Velika razlika je ali otroci barvajo risbo na računalniku ali na listu papirja z vodenkami. V računalniškem programu samo izberejo ustrezno barvo med podano paleto barv in s klikom miške pobarvajo del risbe. Izkušnja je osiromašena.

Če pa barvajo z vodenkami, morajo paziti na mokroto barv, izbiro prave barve (morebiti celo zmešati barve med sabo), curljanje barv, pivnanje odvečne barve ipd.

Računalnik otroku tudi onemogoča gibanje telesa. Sedenje pred računalnikom omeji gibanje samo na premikanje roke. Otrok pa v tem obdobju potrebuje pravo gibanje za njegov razvoj (tek, skakanje…).

Seveda pa lahko z uporabo računalnika povečamo socialni in kognitivni razvoj otroka, vendar ne v zgodnjem otroštvu. 

Pri 2. ali 3. letih ni potrditve, da otroku koristijo računalniki. Zato sem mnenja, da je veliko bolje do 3 let povsem prepovedati uporabo računalnika (seveda sta tukaj mišljena tudi telefon in tablica).

Šolskemu otroku pa že lahko pametna uporaba računalnika koristi. Lahko jim pomaga pri učenju ali pa znanje celo nadgradi.

Potrebno pa je paziti, da otroci ne preživijo preveč časa pred računalniki, saj jih lahko to oddaljuje od resničnega sveta. Pojavi se lahko izkrivljen občutek za čas, umska izčrpanost, družbena osamitev, nezdrava navezanost na stroje ipd.

Kaj lahko storite starši?

  • Izberite kakovostne računalniške programe
  • Bodite z otrokom kadar uporablja računalnik
  • Omejite čas, ki ga otrok prebije pred računalnikom in ga spodbujate še k drugim vrstam igre:
    • 15-30 min dnevno za predšolske otroke
    • do 1. ure dnevno za otroke od 1. do 3. razreda
    • 1-2 ur dnevno za starejše osnovnošolce

Zapomnite si, da je računalnik dvodimenzionalna naprava, otrok – zlasti majhni – pa potrebujejo tridimenzionalne igre.

Zato naj predšolski otrok porabi več časa za vodene igre, igranje s kockami, risanje, igre na prostem, igre s prevzemanjem različnih vlog ipd.