Kakšen je vaš zakon?

Srečen in uspešen zakon je glavni pogoj za zdravo in naravno starševstvo.


Bolj kot sta mati in oče zadovoljna z zakonskim življenjem, boljši odnos bosta razvila s svojim otrokom.

In obratno: če sta v zakonu razočarana in nezadovoljna, ogroža to tudi njun odnos do otroka.


Poglejmo si dva primera. S katerim se lahko poistovetite?

1. primer:
Oseba, ki se počuti ljubljeno, bi lahko primerjali z bogatašem, ki ceni svoje bogastvo, saj mu to omogoča, da neprestano obdarja ljudi okoli sebe. Tako je tudi z materjo in očetom. Če sta duševno uravnovešena, bosta prenašala na svojega otroka nežnost, pozornost in toplino, ki jo dobivata v zakonu.

Emotivno in spolno zadovoljna oseba je umirjena, vedra in pristopna. Tako razpoloženje ji omogoča, da pravilno, potrpežljivo, dobronamerno in prilagodljivo ravna z otrokom.

2. primer:
Nasprotno pa je v zakonu razočarana oseba podobna siromaku, ki se izogiba stikov z ljudmi, ker se sramuje svoje revščine. Nezadovoljna, čustveno prikrajšana mati in oče prikrivata svoja čustva in se zapirata vase, ker se bojita ponovnih ran.

Vzroki za nezadovoljstvo so lahko različni:

  • Oseba vstopi v zakon, ne da bi dobro poznala svojega bodočega partnerja. Šele v skupnem življenju odkrije pri njem lastnosti, ki jih ne more sprejeti (npr. mož ne priznava ženske enakopravnosti, ne namerava pomagati v gospodinjstvu ali pri vzgoji otrok). 
  • Včasih pa oseba pri svojem izbrancu že pred poroko odkrije takšne lastnosti in upa, da jih bo opustil in se bo z zakonom vse uredilo (npr. po poroki bo mož prenehal pijančevati, ne bo več ljubosumen ali njuno spolno življenje se bo izboljšalo).

Takšne spremembe ne pridejo kar same po sebi oz. samo zato, ker bi nekdo stopil v zakon. Včasih se moški oz. ženska v zakonu res spremeni, v večini primerov se situacija še poslabša.

Če zaznate, da nista za skupaj in da se vajina ljubezen vedno bolj krha, ukrepajte – ne čakajte.

Tudi načrtovanje otroka zakonca ne bo zbližalo. Otrok lahko situacijo še poslabša, če zakonca nimata zgrajenih trdih temeljev.

Če pa se zakonca ljubita in sprejemata, potem je nemogoče, da ne bi imela rada svojih otrok.