Kupujete voziček?

Preden zapravite celo premoženje (vozički namreč niso poceni), vam toplo priporočam, da si preberete spodnje ugotovitve dr. Williama in Marthe Sears.
Meni sta povsem odprla oči in zato želim to deliti tudi z vami.

 

»Z ženo meniva, da je otroku najlepše v naročju staršev, kjerkoli že so. Zato sva zagovornika rute za nošenje otroka oz. školjke, preproste cule iz blaga. Tako ste dobesedno povezani z otrokom. Lahko ga nesete na sprehod (in ne potrebujete vozička), opravljate gospodinjska opravila, pregledujete pošto, pospravljate ipd. Nosite ga lahko vse do njegovega prvega leta starosti ali tudi kasneje, če je to vaša ali otrokova želja.«    William Sears

 

Tudi če pogledamo leta nazaj, so ženske svoje otroke nosile s seboj v različnih rutah in culah. Iz izkušenj so vedele, da so dojenčki najbolj zadovoljni v njihovem naročju.

Otroški vozički pa so se pojavili šele v modernih časih, ko se je pojavilo prepričanje, da bodo ženke svoje otroke z nošenjem razvadile.

Kaj so prednosti nošenja otroka?

  • Otroka pomiri: otroci manj jokajo in sitnarijo; ne prihaja do dolgotrajnega jokanja.
  • Nauči se biti zadovoljen: otrok je že iz maternice navajen na ritem in gibanje mame, zato mu koristi, če je lahko tudi po porodu tesno ob njenem trupu. Tako čuti njeno bitje srca, dihanje in gibanje telesa – počuti se zadovoljnega in varnega.
  • Koristi tudi njegovemu vestibularnemu sistemu, ki je odgovoren za ravnotežje: za srednjim ušesom imamo tri drobne strukture (prva spremlja gibanje levo in desno, druga navzgor in navzdol, tretja pa naprej in nazaj). Ko ga mama nosi v školjki med vsakodnevnimi opravili, je deležen več vestibularne spodbude, kakor če bi ležal v posteljici ali na ležalniku, ki se giblje samo v dve smeri.
  • Spoznava svet: okolico vidi iz višje perspektive kot bi jo sicer v vozičku. Vidi in sliši isto kot mama in celo deli njena čustva.
  • Spodbuja govorni razvoj: ker je blizu izvora zvoka, je nanj bolj pozoren. Spremlja govor in se obnaša kot bi sodeloval pri njem.
  • Olajša dojenje: otrok je vedno v bližini hrane in ga lahko kadarkoli podojite. Dojenje je včasih tudi lažje med hojo in otrok hitreje in lažje zagrabi dojko. Dojite pa lahko tudi na javnih mestih, saj otroka enostavno pokrijete z ruto čez glavo in diskretno podojite.
  • Lažje je potovati: otrok se ob zvokih okolice, letališč, velike gneče ne bo prestrašil, ker bo ob mami ali očetu. Otroku, ki je že večji, tudi preprečimo, da bi lahko odtaval in mu omogočimo boljši pogled na okolico. Iz vozička vidi zgolj tla in odrasle do kolen. Ali ste opazili, da je obraz otrok v vozičku ravno v višini, kot kadilci držijo cigareto?
  • Družinsko življenje teče mirneje: z dojenčkom v školjki dnevna opravila potekajo nemoteno in zvečer se lahko v miru posvetite večerji s partnerjem. Svoj čas pa lahko namenite tudi sorojencu. Dojenček potrebuje telesni občutek bližine, starejši otrok pa umskega.